Unieke campagne om cannabisconsument naar de stembus te krijgen

CannaStemBus tour start vandaag op Plein Den Haag

DEN HAAG – Op maandag 1 maart staat de splinternieuwe CannaStemBus de hele dag op het Plein in Den Haag. De corona-proof bus reist tot 17 maart door heel Nederland om zoveel mogelijk cannabisconsumenten naar de stembus te krijgen.

Het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod en de stichting Maatschappij en Cannabis, makers van de Cannabis-Kieswijzer, hebben de handen ineen geslagen voor een unieke campagne. Doel: zoveel mogelijk van de één miljoen stemgerechtigde cannabisconsumenten in Nederland plantvriendelijk laten stemmen. Motto: Geef de plant jouw stem.

CannaStemBus
De CannaStemBus staat op 1 maart van 10.00 tot 18.00 op het Plein in Den Haag. Deze verbouwde microbus is een echte blikvanger en beschikt over een podcast studio en diverse camera’s. Regelmatig reist een cameraploeg mee om reportages te maken. Op het programma staan (aspirant) Kamerleden, coffeeshopondernemers, kwekers, activisten, onderzoekers en een paar verrassingen. De presentatie is in handen van Derrick Bergman, voorzitter van het VOC en als journalist sinds de jaren negentig gespecialiseerd in cannabis.

Officiële opening door Vera Bergkamp
Vlak voordat de CannaStemBus voor het eerst op weg gaat, knipt D66 Tweede Kamerlid Vera Bergkamp op dinsdag 2 maart om 13.00 uur een lintje door. Daarmee gaat de tour officieel van start. De bus vertrekt naar Rotterdam en rijdt tot 17 maart door heel Nederland, van Leeuwarden tot Maastricht. De livestream en updates zijn te volgen via www.cannastembus.nl.

De Nationale Cannabis Krant
Als onderdeel van de campagne wordt sinds 9 februari De Nationale Cannabis Krant verspreid, een gratis en advertentievrije krant met informatie over de plant, de standpunten van de politieke partijen, columns en een cannabis kruiswoordpuzzel. In zeven van de 100.000 kranten zit een ‘Gouden Ticket’ verstopt. De gelukkige vinders gaan samen een unieke cannabis dag in Amsterdam beleven. De krant is online als PDF te lezen op www.denationalecannabiskrant.nl.

Actiepakketten
Deze unieke opkomstbevorderingscampagne wordt ondersteund door de landelijke coffeeshopbonden BCD en PCN, twee lokale coffeeshopbonden en een aantal individuele ondernemers. Dankzij hun steun kan de CannaStemBus elf dagen lang het land doorkruisen en gaan er 570 actiepakketten naar alle coffeeshops in Nederland, met verkiezingsposters, hesjes voor het personeel, filtertip-vellen en tachtig exemplaren van De Nationale Cannabis Krant.

VOC voorzitter Derrick Bergman: “Cannabis is volledig legaal in Canada, in vijftien Amerikaanse staten, in Uruguay, Luxemburg en Marokko gaan legaliseren, maar Nederland blijft doormodderen met gedogen en bestrijden tegelijk. Daarom zeggen wij: laat je stem niet verdampen en stem voor je recht op zelfbeschikking, voor thuisteelt en voor fatsoenlijk cannabisbeleid.”

AMSTERDAM - Cannabis Bevrijdingsdag, het grootste cannabis- en hennepevenement van Nederland, viert op 17 juni zijn tiende editie in het Flevopark in Amsterdam. Op het programma staan een aantal van de grootste namen uit de cannabiswereld, topbands uit Bosnië en Frankrijk en een nieuw onderdeel: de Cannabis Olympics.

Op de nieuwjaarsbijeenkomst van het PCN (Platform Cannabisondernemingen Nederland) in Tilburg ontving voormalig minister-president en ‘vader van het gedoogbeleid’ Dries van Agt gisteren de Koos Zwart Award. Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66) praatte de coffeeshopondernemers en andere genodigden bij over de experimenten met gereguleerde cannabisteelt. De stichting VOC presenteerde haar nieuwe logo.

Lees hier het volledige artikel